Коментарите са изключени за Веган кюфтенца със сос
Вегетариански кюфтета в сос от куркума
Съставки за вегетарианските кюфтета:
250 грама вегетарианска кайма
2 по-малки моркова
2 скилидки чесън
1 торба бакпулвер
3 супени лъжици зехтин
магданоз
сол
пипер
Съставки за соса:
200 мл веган заквасена сметана за готвене
200 мл доматен сос
2-3 чаени лъжички куркума
2 чаени лъжички кимион
Шипка сол
щипка захар
пипер
магданоз
Подготовка:
Накълцайте заместителя на месо и чесън в кухненски робот. Добавете настърганите моркови и ситно нарязания магданоз. Овкусете със сол и черен пипер, след това добавете бакпулвера и зехтина и разбъркайте до получаване на компактна маса. Извадете сместа с лъжица и оформете кюфтета. Печете кюфтенцата във фурната на 180° за около 15 минути (до получаване на приятен златист цвят). Оставете настрана, докато се приготви сосът.
В дълбок тиган добавете веган готварската сметана и доматения сос, след това добавете всички подправки и оставете да къкри за кратко на слаб огън. След като се разбърква, добавете кюфтенцата и оставете да къкри още пет минути. Поръсете със ситно нарязан магданоз.